Online Terapi Nedir?
Online terapi çeşitli sebeplerden dolayı yüz yüze iletişim imkânı olamadığında danışmanınızla terapilerinize devam edebileceğiniz oldukça pratik bir yöntemdir. Herhangi bir psikoloğa her yerden, anında ve daha uygun ücretler ile erişmenizi sağlayan bir uygulamadır. Hem kendi psikoloğunuzla çeşitli görüntülü konuşma uygulamaları üzerinden hem de bazı online terapiler için danışan ve danışmanı birleştiren siteler üzerinden görüşmeler sağlayabilirsiniz.
Uzmanlar genel olarak tedavi için yüz yüze yapılan terapileri önermektedir fakat bazı imkansızlıklarda online terapi kurtarıcı bir yöntemdir.
Bazı durumlarda ise danışan, konuşmak istediği konuları yüzyüze konuşmak istemeyebilir, danışan şehir dışında veya yurt dışında yaşıyor olabilir veyahut danışanın ulaşım problemleri olabilir. Bazen de yurtdışında yaşayan bir danışan dil sıkıntısı çektiği için online terapiye başvurur. Böyle durumlarda en tercih edilen yöntem online terapidir ve yüz yüze terapi olasılığı olmadığı için danışan terapiden son derece yararlı sonuçlar alabilir. Aynı zamanda bazı danışanlar terapi için yer değiştirmeye hayat temposundan dolayı zaman bulamayabilirler online terapi de onlar için yararlı olacaktır. Sonuçta, online terapi mekân ve iletişim kanalı dışında kalite ve içerik anlamında yüz yüze olan görüşmelerden farkı bir özelliğe sahip değildir.
Online Terapi nasıl yapılır?
Online terapi görüntülü danışma, sesli danışma veya mesajlaşma uygulamaları üzerinden danışma olarak gerçekleştirilebilir. Danışanın terapi yöntemini seçtikten sonra o yöntem için randevu alması gereklidir. Randevu saatinde terapi için hazır olması, terapinin başlaması için yeterlidir. Çeşitli görüntülü görüşme uygulamaları ve internet online terapi için yeterlidir.
Online terapilerin seanslarının ücretleri terapistler arasında farklılıklar gösterebilir ve bazı durumlarda yüzyüze terapilerden daha uygun fiyatlıdır. Fakat bu durumda dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri danıştığınız psikoloğun lisansının olup olmadığı ve eğer psikoloğunuzla başka bir siteden iletişim kurup tanıştıysanız, online terapiye bu yöntemle başlayacaksanız sitenin güvenliği, psikologların yetkinliği olmalıdır.
Online terapinin dezavantajları nelerdir?
Yasal düzenlemelerin tam olarak etkili olmamasından kaynaklanan bazı dolandırıcılıklar olmaktadır. Bu yüzden online terapinizi, yüz yüze görüşme yaptığını bildiğiniz psikologlardan almanız tavsiye edilir. Ayrıca online terapide başarıyı yakalamak için yüz yüze terapi seanslarının deneyimlenmiş olması artı bir yöndür.
Psikologların terapiler sırasında gözlemlediği bazı davranışlar vardır. Bu davranışlar duruş, oturuş, odaya giriş şekli tarzında küçük noktalardır. Küçük de olsa terapiste bazı konularda ipuçları veren veya terapiste yol gösteren bu noktaları online terapide gözlemlemek pek olası değildir. Teknolojinin gelişimi ile teknoloji üzerinden iletişim de çok gelişmiş durumdadır fakat online terapide terapist danışanı tamamıyla gözlemleme fırsatı bulamaz.
Mesajlaşma veya mail şeklinde gerçekleştirilen terapi ve danışma seanslarında ise çok görülebilecek bir husus kullanılan dilin, kelimelerin veya anlık çıkan düşüncelerin yeniden düzenlenebilir oluşudur. Bu yüzden online terapi tercih ediliyorsa sesli veya görüntülü görüşme tercih edilmelidir. Mesajlaşma ve e- posta şeklinde olan seanslar da acil olmayan, küçük detaylara ihtiyaç duyulmayan ve çözümü basit konularda tercih edilebilir.
Tedavi amaçlı olan terapi seanslarını görüntülü yapmayı tercih ederseniz, tedavi süreniz ve kalitesi açısından yararlı olacaktır.
Online terapi hangi bozuklukların tedavisinde kullanılabilir ?
Yüz yüze olan bir terapiye hangi bozukluk için başvuracaksanız, aynı şekilde aynı bozukluk online terapiye de başvurabilirsiniz. Sadece yapılan araştırmalarda, majör depresyon, anksiyete bozuklukları, panik bozukluğu, travma sonrası stres bozukluğu, tükenmişlik sendromu, öfke problemleri, dikkat eksikliği ve hiperaktivite gibi birçok hastalığın tedavisinde online terapi işe yaramaktadır.